Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2020 1:23:πμ
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 11:43

Β. Καμπάνης: Με ισχυρή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προασπίζουμε και προάγουμε το επάγγελμα λογιστή – φοροτεχνικού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στο «τιμόνι» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών για μία νέα θητεία βρίσκεται από τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Βασίλης Καμπάνης.

Η ανανέωση και επαύξηση της εμπιστοσύνης λογιστών και φοροτεχνικών στο πρόσωπό του αλλά και η αγωνία τους για τις προοπτικές του κλάδου αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών και στην ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή των αντιπροσώπων τους στην Τακτική Γενική και Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, η οποία καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη στην ιστορία της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. τα τελευταία 24 χρόνια.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης ο κύριος Καμπάνης ξεδιπλώνει στο Epsilon7 το σχεδιασμό του για την ενδυνάμωση της παρεμβατικής ισχύος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προς την Πολιτεία, την κοινωνία και τη φορολογική διοίκηση.

Ως βασική του στόχευση θέτει την περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση και ενδυνάμωση του επαγγέλματος λογιστή – φοροτεχνικού. «Εάν η πολιτεία θέλει να προστατεύσει - αυξήσει τα δημόσια έσοδα πρέπει να φροντίσει για την ανεξαρτησία των λογιστών-φοροτεχνικών στα πρότυπα των ελεγκτών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει ότι με ευθύνη της Πολιτείας παραμένουν «ανοιχτά» σημαντικά θέματα του κλάδου, από την έναρξη δραστηριότητας ως τον πειθαρχικό έλεγχο, και ζητά ακόμη πιο γόνιμη συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην κατεύθυνση διευκόλυνσης του έργου λογιστών-φοροτεχνικών. ‘Όπως λέει, σήμερα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο γραφείο του λογιστή, «σε σημείο που πολλές φορές να θεωρούνται τα γραφεία μας ΚΕΠ στα οποία ο καθένας μπορεί να εξυπηρετηθεί και χωρίς αμοιβή μάλιστα. Δεν είναι λίγες οι φορές που υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών θέλοντας να αποφύγουν το κοινό το στέλνουν στον Λογιστή διότι: «αυτός ξέρει».

Για τις σχέσεις της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ο κύριος Καμπάνης υπογραμμίζει την ανάγκη στενότερης συνεργασίας ώστε να υπάρχει «αναγνώριση του ρόλου του Λογιστή – Φοροτεχνικού, με έναν τρόπο που θα δίνει δύναμη στον ίδιο τον Λογιστή - Φοροτεχνικό και όχι σε κάποιον που δεν θα ξέρει τα προβλήματα του κλάδου μας, αλλά την ίδια στιγμή θα μας εκπροσωπεί».

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. καταθέτει ένα συνεκτικό πλαίσιο προτάσεων ώστε η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις και να κυλήσει με λιγότερα προβλήματα. Αντίστοιχα, εφαρμόσιμες λύσεις προτείνει για την ομαλή ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, ζητώντας την πιλοτική και χωρίς ποινές εφαρμογή της το αρχικό διάστημα.

E7 |Υπάρχουν μία σειρά από θέσεις της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για θέματα Φορολογίας, οι οποίες επικαιροποιούνται κατά καιρούς. Είστε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία σας με την Α.Α.Δ.Ε. και το Υπουργείο Οικονομικών;
Ποιες, κατά την άποψή σας, είναι οι βελτιωτικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν στην ενίσχυση της συνεργασίας σας, στην κατεύθυνση της μέγιστης αποτελεσματικότητας στο έργο του λογιστή;

Η παρεμβατικότητα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στη λήψη αποφάσεων από την Φορολογική Διοίκηση είναι πλέον πανθομολογούμενη. Αυτός πρέπει να είναι ο θεσμικός μας ρόλος απέναντι στα όργανα του κράτους: να επισημαίνουμε, να προτείνουμε και να απαιτούμε λύσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος.

Ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Φορολογική Διοίκηση είναι απαραίτητος, καθώς σε εμάς καταλήγουν όλα τα πρακτικά προβλήματα επικοινωνίας των φορολογούμενων με τον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Από τον σχεδιασμό του νέου εντύπου Ε3 μέχρι την επιλογή φορολόγησης στην περίπτωση αναδρομικών των συνταξιούχων και τη δυνατότητα πληρωμής φόρων στο taxisnet με πλαστικό χρήμα, όλα αυτά είχανε τεθεί από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και τελικά πολλά από αυτά υιοθετήθηκαν από την Α.Α.Δ.Ε..

Είναι προφανές πως η συνεργασία μας με την Α.Α.Δ.Ε. μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη, πιο γόνιμη και αποτελεσματική, γιατί μόνο η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει πραγματικά τα προβλήματα και τις ανάγκες τόσο των συναδέλφων όσο και όλων των φορολογούμενων, είτε φυσικών, είτε νομικών προσώπων σε καθημερινή βάση.

Βλέπετε σήμερα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Λογιστή, σε σημείο που πολλές φορές να θεωρούνται τα γραφεία μας Κ.Ε.Π. στα οποία ο καθένας μπορεί να εξυπηρετηθεί και χωρίς αμοιβή μάλιστα. Δεν είναι λίγες οι φορές που υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών θέλοντας να αποφύγουν το κοινό το στέλνουν στον Λογιστή διότι: «αυτός ξέρει».

Σημαντικό θέμα το οποίο απομένει να διορθωθεί, αν και το τελευταίο διάστημα έγιναν αρκετά βήματα προς την υλοποίηση του.

E7 |Σε 3 μήνες από τώρα ξεκινά επίσημα η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων. Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας για να εξασφαλιστεί ότι θα ξεκινήσουν στην ώρα τους και προπαντός χωρίς προβλήματα;

Στο ζήτημα των φορολογικών δηλώσεων η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. διατηρεί κάθε χρονιά σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά της και έγκαιρα επισημαίνει στη φορολογική διοίκηση τυχόν προβλήματα, αλλά και πιθανές λύσεις σε αυτά.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θεωρεί ότι είναι απαραίτητα:

 • Ο εξορθολογισμός των υπέρογκων προστίμων και ποινών που υπάρχουν στην επιχειρηματική καθημερινότητα αλλά και σε ότι κάνει ο Λογιστής Φοροτεχνικός τόσο σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης όσο και ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας.
 • Η καθολική νομοθέτηση για τον μη καταλογισμό προστίμων διορθωτικού τύπου σε τροποιητικές δηλώσεις εισοδήματος, διαμονής ,περιβαλλοντικού τέλους, πληροφοριακού χαρακτήρα και ότι άλλο νέο νομοθετηθεί στην συνέχεια.
 • Ο περιορισμός των εκατοντάδων χιλιάδων τροποιητικών δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλονται πολλές φορές χωρίς φορολογικό ενδιαφέρον.
 • Η διευκρίνιση διαφόρων εκκρεμοτήτων φορολογικής φύσεως, όπως ήταν πέρσι η φορολογική αντιμετώπιση των βεβαιώσεων του Ε.Φ.Κ.Α. πριν το «άνοιγμα» των δηλώσεων.
 • Η ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία του taxisnet από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα των δηλώσεων και σε περίπτωση προβλημάτων να προβλέπεται η έγκαιρη ενημέρωση του κοινού από την Γ.Γ.Π.Σ., ακόμα και με ένα απλό μήνυμα στην αρχική σελίδα του taxisnet που να αναγράφεται το πρόβλημα που παρουσιάζεται και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του.
 • Το πιο σημαντικό: η πρόβλεψη για επαρκές χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, και πάντα με την προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος.
  Φυσικά βασικό θέμα εδώ είναι το ευρύτερο δημόσιο και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, να αποστέλλουν έγκαιρα και σωστά αρχεία και όχι απανωτά και λανθασμένα.
 • Απαραίτητη είναι και η ορθή αποστολή των βεβαιώσεων από το υπουργείο γεωργίας το οποίο έχει διαρκή πληρωμή των αγροτών στην διάρκεια όλου του έτους.

E7 |Για πολλές υποχρεώσεις η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συνηθίζει να ζητά παράταση καταληκτικών προθεσμιών. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να μεταβληθεί αυτό το καθεστώς και οι λογιστές να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους χωρίς να υπάρχει η ανάγκη συνεχών παρατάσεων;

Τα αιτήματα για λήψη παρατάσεων δεν αποτελούν κάποιο τερτίπι, που από συνήθεια εφαρμόζει η Π.Ο.Φ.Ε.Ε.. Ανταποκρίνονται σε δίκαιες και ρεαλιστικές ανάγκες των συναδέλφων και των φορολογούμενων, καθώς πολλές φορές για συγκεκριμένες φορολογικές διαδικασίες και υποχρεώσεις δεν προβλέπονται τα πρέποντα χρονικά διαστήματα, προκειμένου αυτές να υλοποιούνται.

Είναι επίσης σαφές πως ούτε για τους Λογιστές - Φοροτεχνικούς είναι ευχάριστη η λήψη παρατάσεων, καθώς τα γραφεία μας επιβαρύνονται συνεχώς με επιπλέον εργασία, αφού η μία φορολογική υποχρέωση διαδέχεται την άλλη.

Άρα απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής-εργατικής διαδικασίας και χρονοδιαγράμματα προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα και στις δυνατότητες του συστήματος, προκειμένου να μην είναι απαραίτητη η λήψη παρατάσεων και πάντα με συνεννόηση μαζί μας. Ποτέ η ΠΟΦΕΕ από την ίδρυση της δεν ήταν υπέρ των παρατάσεων, αλλά και ποτέ δεν έχει ζητήσει παράταση απλά και μόνο για την παράταση.

Ο κλάδος είναι αυτός που υλοποιεί την δημοσιονομική πολιτική της χώρας και θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει κεντρικό συντονιστικό όργανο σχεδιασμού λήξης ημερομηνιών από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Πάντα στην Π.Ο.Φ.Ε.Ε. παλεύουμε για τα αυτονόητα.

E7 |Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής σε ομιλίες του αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων. Πως επηρεάζεται το επάγγελμα του Λογιστή; Θεωρείτε ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος του και ότι οι συνέπειες θα είναι θετικές για το επάγγελμα;

Η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, όπως και τα e-τιμολόγια που θα επακολουθήσουν, θα επηρεάσουν την καθημερινή εκτέλεση των εργασιών των Λογιστών - Φοροτεχνικών, αλλά κυρίως θα επιδράσουν στην εξέλιξη της φορολογικής διαδικασίας τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Ο ρόλος των Λογιστών - Φοροτεχνικών καθίσταται ακόμη πιο υπεύθυνος και καίριος, καθώς καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις ενός απολύτως ηλεκτρονικού περιβάλλοντος, γεγονός που απαιτεί από εμάς εκπαίδευση, κατάρτιση, εξοικείωση και βέβαια υπευθυνότητα , αλλά και αυξημένο κόστος παροχής υπηρεσιών.

Εμείς ως Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έχουμε ζητήσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μας στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων για την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, αλλά και για τα e-τιμολόγια, καθώς από τα γραφεία μας εξυπηρετείται η συντριπτική πλειοψηφία της φορολογικής ύλης και εμείς θα κληθούμε να χειριστούμε στην πράξη αυτές τις νέες υποδομές και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν στο στάδιο εφαρμογής του μέτρου.

Έχουμε ήδη αποστείλει τα σχετικά αρχεία παρουσίασης της εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε. στους συλλόγους μέλη μας και αναμένουμε τις πρώτες παρατηρήσεις για να εμπλουτίσουν τη δουλειά που γίνεται από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε..

Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι για να πετύχει το εγχείρημα αυτό, πέραν των άλλων πρέπει να λειτουργήσει:

 • Πιλοτικά για την πρώτη εφαρμογή του.
 • Χωρίς πρόστιμα και ποινές για το αρχικό διάστημα.
 • Χωρίς αιφνιδιασμό στις λεπτομέρειες υλοποίησης και κυρίως χωρίς αλλαγή στον χρονικό όριο ενημέρωσης και αποστολής των σχετικών αρχείων από εμάς. Είναι βασικό θέμα η τήρηση του χρονικού ορίου του τρίμηνου, για όλες τις οντότητες πλέον 1+1 μήνα για διορθώσεις.

ΠΗΓΗ: e-forologia.gr

Διαβάστε ακόμα ...

agrinio bestof

diafimistiko banner

diafimistiko banner

diafimistiko banner

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση


Χαριλάου Τρικούπη 7
301 00 Αγρίνιο

Τηλέφωνο: 26410-54431


Email: info@slf-agr.gr


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΩΝ

Σύνδεση Μέλους

Συνδεδεμένα Μέλη

Εγγραφείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε τα Ενημερωτικά Δελτία