Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2020 1:36:πμ
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 08:10

Γ.Χριστόπουλος: Επαγγελματικοί λογαριασμοί - Υποχρεώσεις, προθεσμίες & πρόστιμα - Τι ανακοίνωσε ο Γ.Πιτσιλής που αφορά τους συναδέλφους Λ/Φ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, τις υποχρεώσεις, τις προθεσμίες, τα πρόστιμα και την νέα παράταση μίλησε σήμερα (Δευτέρα 4/3/2019) ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου μας Γιώργος Χριστόπουλος, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαρία Αλεξάκη, απαντώντας σε 12 κρίσιμες ερωτήσεις.

Επίσης είναι σημαντική η πληροφορία που έδωσε, ότι μέσα στην εβδομάδα, η ΑΑΔΕ θα κοινοποιήσει σχετική εγκύκλιο (σημ. που αναμένουμε όλοι - Λογιστές και επαγγελματίες), για το παραπάνω θέμα των επαγγελματικών λογαριασμών, προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα αμφιλεγόμενα και «γκρίζα» σημεία, για το πως και αν συνδέονται, οι επαγγελματικοί λογαριασμοί με τους ΚΑΔ και την συνακόλουθη χρήση POS.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Ποια είναι η σχέση P.O.S και επαγγελματικού λογαριασμού;

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, του 2017, που τροποποιείται με παρατάσεις, ορίζεται ένα σύνολο δικαιούχων πληρωμής, δηλαδή επαγγελματιών, που υποχρεούνται εντός ορισμένης προθεσμίας αφενός να αγοράσουν και να λειτουργήσουν τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS) και αφετέρου, να αποδέχονται πληρωμές μέσω καρτών δηλώνοντας επαγγελματικό λογαριασμό.

Νέα παράταση μέχρι την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Ποιοι υποχρεούνται σε δήλωση Επαγγελματικών Λογαριασμών στην ΑΑΔΕ;

Κάποιος νέος ή και παλιός επαγγελματίας η επιχείρηση βλέπει αν υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, που έχει ορίσει η σχετική υπουργική απόφαση για κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, οπότε υποχρεούται μέσα σε ένα μήνα να αποκτήσει POS και επιπλέον να δηλώσει ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς του στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) στον οποίο καταλήγουν οι εισπράξεις από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, όπως πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της χώρας που διαθέτουν έναν από τους ανωτέρω Κ.Α.Δ. πρέπει να δηλώσουν στην Α.Α.Δ.Ε. τον ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που διαθέτουν;

Όχι, μόνο όσοι είναι υπόχρεοι αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα πρέπει να προβούν στη δήλωση των επαγγελματικών τους λογαριασμών. Συνεπώς, όσοι δεν υποχρεούνται στην προμήθεια και εγκατάσταση μηχανημάτων POS ή λοιπών συσκευών, μεθόδων ή εφαρμογών, όπως είναι οι επιχειρήσεις (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές, εταιρείες) που δεν έχουν συναλλαγές με ιδιώτες, αλλά συναλλάσσονται αποκλειστικά με άλλες επιχειρήσεις —ακόμη κι αν διαθέτουν έναν από τους εν λόγω Κ.Α.Δ.— δεν υποχρεούνται προς το παρόν σε δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4

Ποια είναι ακριβώς η έννοια του επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για το υπουργείο; Είναι αυτός που είναι συνδεδεμένος με P.O.S ή είναι όλοι οι λογαριασμοί μιας εταιρείας που χρησιμοποιούνται για τους συνήθεις σκοπούς της;

Η υποχρέωση για δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών αφορά όλους τους λογαριασμούς και όχι μόνο αυτών οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με POS. Επίσης πρόκειται για μα διαρκή διαδικασία, δηλαδή κάθε οντότητα υποχρεούται να δηλώνει κάθε νέο λογαριασμό και να διαγράφει λογαριασμούς που έχει κλείσει (εντός μηνός από την ημερομηνία μεταβολής).

ΕΡΩΤΗΣΗ 5

Πώς δηλώνονται οι επαγγελματικοί λογαριασμοί;

Οι Επαγγελματικοί Λογαριασμοί δηλώνονται με χρήση του Αριθμού Λογαριασμού Πληρωμών. Εφόσον υπάρχει ΙΒΑΝ, δηλώνονται υποχρεωτικά με τη μορφή αυτή και επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζες Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του Λογαριασμού, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6

Μπορεί να δηλωθεί ο ίδιος επαγγελματικός λογαριασμός από διαφορετικούς υπόχρεους;
Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7

Πρέπει να δηλωθούν όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί από τους υπόχρεους;
Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των επαγγελματικών λογαριασμών τους, σε περίπτωση που οι συναλλαγές με αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου διενεργούνται σε πλέον από ένα επαγγελματικό λογαριασμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8

Μπορούν οι υπόχρεοι να προσθέτουν ή να διαγράφουν κάποιον επαγγελματικό λογαριασμό;
Ναι, μπορούν να διαγράφουν επαγγελματικό λογαριασμό η και να προβαίνουν σε προσθήκη Επαγγελματικού λογαριασμού, σε περίπτωση τροποποίησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες προθεσμίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9

Στο φετινό έντυπο Ε3 είναι προσυμπληρωμένοι οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί, ή θα πρέπει οι υπόχρεοι σε υποβολή Ε3 να τους συμπληρώσουν;

Βλέπουμε εδώ την εικόνα από το έντυπο Ε3

Ναι προσυμπληρώνονται από την Δ.ΗΛΕ.Δ της ΑΑΔΕ και όλα τα τερματικά POS και ePOS, ημεδαπής, που διέθετε η επιχείρηση για το φορολογικό έτος 2018, και θα δίνεται δυνατότητα τυχόν προσθήκης ή διόρθωσης.

Οι υπόχρεοι σε υποβολή Ε3 υποχρεούνται να συμπληρώσουν τους επαγγελματικούς

λογαριασμούς αλλοδαπής, καθώς και τα POS και ePOS για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10

Ποια πρόστιμα επιβάλλονται;

  • Το πρόστιμο για όσους είναι υπόχρεοι σε απόκτηση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS) και δεν το έχουν προμηθευτεί ανέρχεται στα 1.500 ευρώ,
  • Για τη μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους Υπόχρεους της διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ,
  • Για την υποβολή δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πέραν της 30ης Απριλίου 2019, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11

Ισχύουν οι κατασχέσεις σε επαγγελματικούς λογαριασμούς;

Παρ' όλες τις εξαγγελίες αλλά και τα αιτήματα όλων των εμπορικών οργανώσεων, ακόμη δεν έχει δοθεί η δυνατότητα κάποιος από αυτούς τους λογαριασμούς να δηλωθεί ως ειδικός ακατάσχετος τροφοδότης λογαριασμός, έτσι ώστε, οι επιχειρήσεις να μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους πληρώνοντας βασικές τους υποχρεώσεις, όπως, ενοίκια, μισθοδοσίες, μη ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τουλάχιστον.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12

Πως θα φορολογηθούν οι περιστασιακά εργαζόμενοι για το 2018;

Είναι πλέον μόνιμη η ρύθμιση αυτή που γινόταν νομοθετικά κάθε χρόνο.

Αφορά χιλιάδες πολίτες που είτε ήταν άνεργοι, είτε εισέπραξαν μικροεισοδήματα, από περιστασιακή ή ευκαιριακή απασχόληση.

Δηλαδή άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.

Στα άτομα αυτά, εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες και δεν οφείλουν να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, θα φορολογηθούν σαν μισθωτοί με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με μείωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ,

(Εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ και τα τεκμήρια δεν υπερβαίνουν τις 9.500 ευρώ).

Γιώργος Πιτσιλής: Αλλάζει η διαδικασία υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών

Επίσης ο συνεργάτης του κόμβου μας και μέλος του ΔΣ της ΠΟΦΕΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, στη διάρκεια της εκπομπής αναφέρθηκε στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος από το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου Τομέα: προκλήσεις για την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης», ανακοίνωσε τα παρακάτω:

Νωρίτερα από άλλες χρονιές αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς φέτος ο σχεδιασμός είναι να αρχίσει εντός του Μαρτίου. Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως 30 Ιουνίου, ενώ η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ εντός του Ιουλίου.

Η εκκαθάριση των δηλώσεων για όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα αν ζήτησαν να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση, θα γίνεται ατομικά για τον καθένα. Έτσι αν κάποιος από τους δύο συζύγους έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου, θα μπορεί να τη λάβει άμεσα, ενώ αυτός που είναι να πληρώσει θα καταβάλει την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, αλλάζει η διαδικασία υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πρακτικά, η πληροφορία για το ύψος των μισθών και συνολικότερα των αποδοχών, θα πρέπει να φτάνει στην ΑΑΔΕ ανά μήνα. Αυτό θα επιτρέψει στις αρχές να καταργήσουν την ετήσια δήλωση αποδοχών κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους για να μάθουν πόσα εισέπραξε ο κάθε εργαζόμενος.

Για επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΗΓΗ: e-forologia.gr

Διαβάστε ακόμα ...

agrinio bestof

diafimistiko banner

diafimistiko banner

diafimistiko banner

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση


Χαριλάου Τρικούπη 7
301 00 Αγρίνιο

Τηλέφωνο: 26410-54431


Email: info@slf-agr.gr


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΩΝ

Σύνδεση Μέλους

Συνδεδεμένα Μέλη

Εγγραφείτε στη λίστα μας για να λαμβάνετε τα Ενημερωτικά Δελτία